Kaarikäytävän häiriö
Sisäkorvan tasapainoelimen kaarikäytäviin voi jostain syystä päätyä ns. sakkaa, joka kaarikäytävässä vaeltaessaan ärsyttää kaarikäytävän värekarvoja. Lievimmillään vaiva voi tuntua epävakautena, kehon ja niskan jäykkyytenä ja jännitystiloina, vaikeimmillaan se voi johtaa Menieren taudin tyyppiseen akuuttiin huimauskohtaukseen rajuine pahoinvointeineen.
Lapsuuden ajoilta voi mieleen muistua polkupyörällä ajon hankaluus, hiihtämään, luistelemaan ja uimaan oppimisen hitaus, yleinen kömpelyys, kompastelu, koordinaatiovaikeudet ja esim. kuperkeikan teon vastenmielisyys. Myös matkapahoinvointia ja merisairautta voi usein esiintyä.
Kaarikäytävähäiriö ilmenee usein myös muistivaikeuksina, lukipulmina, lukemisen ja kirjoittamisen hitautena, oppimisvaikeuksina, matemaattisen ja avaruudellisen hahmotuksen ongelmina ja keskittymättömyytenä. Lapsena moni tästä vaivasta kärsivä voi olla kovin rauhaton ja motorisesti ylivilkas, jopa ADHD -tyyppisiin ongelmiin saakka. Silmä - käsi -yhteistyön vaikeudet; askartelu, piirtäminen, käsityöt, käsialakirjoitus ja vaikkapa taidemaalaus voivat samoin tuntua hankalilta. Ongelma ei suinkaan aina ilmene kaikilla samanlaisena, vaan vain osa merkeistä on havaittavissa.
Tunnistaminen ja hoito
Kaarikäytävähäiriötä on tutkittu jonkin verran, sen tunnistaminen on melko helppoa, kun menetelmät on hallussa. Korvatautien erikoislääkäri, dosentti Tapani Rahko on pitkään tutkinut tätä vaivaa ja kehittänyt siihen oivallisen asentohoito-ohjelman.
Mikäli epäilet kärsiväsi tästä vaivasta, varaa aika meille! Teemme kartoituksen ja opetamme, kuinka asentohoito-ohjelmaa toteutetaan. Jatkossa voit hoitaa itseäsi omatoimisesti kotona seikkaperäisten ohjeiden avulla.
Jos haluat lukea aiheesta lisää, löytyy netin kautta tietoa.